De perfecte wijn en spijs combinatie

21 mei 2019   •   Blog | Wijn   •   Kasteel Eyckholt

Bij Kasteel Eyckholt houden we ervan om u te verwennen. Dit doen we onder andere door het aanbieden van een brede wijnkaart en natuurlijk een bijpassend wijnarrangement. De wijn en spijs combinatie staat hoog in het vaandel en wordt erg gewaardeerd door onze gasten. Maar hoe komt de ideale wijn en spijs combinatie tot zijn recht? We praten erover met onze collega & wijnliefhebber Ronald Ginjaar.


Hoe wordt de wijn en spijs combinatie bij Kasteel Eyckholt geselecteerd?

Uiteraard is dit afhankelijk van de gerechten die op dat moment op de kaart staan. “Ik kijk samen met de wijnleveranciers naar hun assortiment en kies met hen de wijnen die het beste passen.” Om de ideale wijn en spijs combinatie te maken wordt rekening gehouden met de ingrediënten en bereidingswijzen van een gerecht om zo de perfecte wijn te selecteren.

Ieder wijnarrangement biedt een breed aanbod van uiteenlopende wijnen. “Ik probeer bij ieder wijnarrangement een mooie wijn en spijs combinatie te maken door wijnen uit verschillende landen te selecteren.” Ook de lokale wijnen worden hierbij natuurlijk niet vergeten: “Vaak zit er minimaal 1 Limburgse wijn in het arrangement. Momenteel serveren we een heerlijke Pinot Noir uit Stokhem bij onze kwartel.

Welke keuze bij een vlees- of visgerecht?

Smaken verschillen uiteraard van persoon tot persoon. Dit geldt zowel voor onze gerechten als onze wijnen. De één heeft liever een stukje vlees, de ander kiest sneller voor vis. Dit heeft uiteraard gevolgen voor wijnkeuze. “Vlees en vis zijn belangrijke elementen om rekening mee te houden tijdens het kiezen van de ideale wijn en spijs combinatie. Ons menu bestaat uit een variatie tussen vlees- en visgerechten en heeft een mooie opbouw. Dit probeer ik ook te creëren met het bijpassende wijnarrangement. Het wijnarrangement heeft een mooie opbouw van zachte naar krachtige wijnen wat perfect combineert bij de opbouw van ons menu.


Heel belangrijk: proeven!

Uiteraard worden de gekozen wijnen ook geproefd. De wijnen worden door de leverancier klaargezet, die een korte introductie geeft om de wijn en spijs combinatie over te brengen. “Tijdens het proeven bij de leverancier hebben we natuurlijk geen gerechten om te proeven bij de wijn, vandaar de introductie door de leverancier.

Daarna worden de wijnen geproefd bij Kasteel Eyckholt waarbij de Chef de Cuisine de bijpassende gerechten serveert. “Ik vind het belangrijk dat de keuken ook mee proeft. Hierdoor weten we welke smaken mild of sterk zijn.” Op basis hiervan worden de gerechten aangepast zodat deze perfect bij de wijn past. “Het resultaat is een mooie wijn en spijs combinatie aan de hand van een verfijnd, opbouwend wijnarrangement. Iedere wijn overtreft zijn voorganger, waardoor het smaakpalet perfect versterkt wordt.

Benieuwd geworden naar ons wijnarrangement? Probeer ons Menu Eyckholt eens met bijpassende wijnen voor een mooie wijn en spijs combinatie. We hopen u snel te mogen ontvangen!

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief.
 
Eerdere nieuwsbrieven bekijken

Contact met Kasteel Eyckholt

Vragen?